Jak ułożyć sztućce, kiedy zrobiliśmy sobie przerwę w jedzeniu? A jak, kiedy skończyliśmy posiłek? Który kieliszek jest przeznaczony do danego rodzaju napoju? Jak prawidłowo nakryć do stołu? O złotych zasadach zachowania się przy stole, kulturze bycia młodzież klasy 2b i 2d miała okazję usłyszeć od najlepszych, czyli pracowników Grand Lubicz w Ustce.
30 listopada Ustka przywitała uczniów Mickiewicza piękną zimą. Tego dnia wraz naszymi wychowawczyniami Panią Iwoną Ziółkowską oraz Panią Kingą Mielczarek udaliśmy się na warsztaty z svoir – vivru do pięciogwiazdkowego hotelu Grand Lubicz Uzdrowisko Ustka, by zgłębić konwenanse obowiązujące przy stole. Zajęcia praktyczne w profesjonalny sposób przeprowadzali dla nas Pani Joanna – Senior Supervisor oraz Pan Kamil - Supervisor. Szkoleniowcy pokazali nam, jak nakryć do stołu, w której filiżance pijemy konkretny rodzaj kawy oraz jak dobrać kieliszki do danego gatunku alkoholu (oczywiście te kompetencje zachowamy na później). Na koniec zajęć odbył się sprawdzian z nabytej wiedzy – wszyscy zaliczyliśmy go celująco!
Niezapomniana była również prezentacja Sandry Brant – Training Menager – osoby odpowiedzialnej za szkolenia, rekrutację oraz praktyki. Pani Sandra w imponujący sposób zaprezentowała nam strukturę hotelu, omówiła poszczególne działy oraz zachęciła do podejmowania pracy w branży hotelowej. Wysokiej klasy komunikacja interpersonalna sprawiła, że wszystko, o czym mówiła Pani menager było pasjonujące i inspirujące.
Dziękujemy również Panu Dariuszowi Pestce za bufet kawowy i przecudnie smakujące wypieki.
#Grand Lubicz
Dziękujemy i do zobaczenia!